Aankoopmakelaar

Leestijd: ongeveer 2 minuten 14 januari 2017 0 reacties

Een aankoopmakelaar

De aankoopmakelaar was tijdens de huizencrisis een vrijwel uitgestorven ras. Maar na een jaar waarin 16 procent meer huizen van eigenaar wisselden, en ook nog in een hoger tempo, is de aankoopmakelaar weer springlevend. In grote steden in de Randstad kunnen kopers nauwelijks nog zonder.

Dat komt doordat aankoopmakelaars over het nieuwste woningaanbod beschikken. Tussen het moment dat een huiseigenaar zijn woning te koop zet en het moment dat de woning op huizenwebsite Funda verschijnt, zit ongeveer een week. Een woning kan dan via het netwerk van de makelaar al verkocht zijn.

Een onwenselijke situatie, vindt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH). “Je vist vaak achter het net als je geen aankoopmakelaar hebt. Dat betekent dat je moet betalen om überhaupt mee te mogen doen aan de strijd om een eigen woning te kopen.”

Lees het volledig artikel op de NOS

Te gek voor woorden

Helaas gaan veel kopers mee in de waanzin van de markt, en laten zich verleiden om een aankoopmakelaar in te schakelen. Meer en meer wordt de woningmarkt in een wurggreep van makelaars gekneld. Makelaars die elkaar de bal toespelen en dus aan zowel aankoop als verkoopkant van de woning flink geld verdienen.

De verwachting is dat aan deze wurggreep nog even niet te ontkomen is! Een traditionele werkwijze en gevestigde orde is niet eenvoudig te doorbreken. In dit geval is de markt en de consument nog niet klaar voor een hervorming. Maar net zoals in 2016 de eerste stappen voor hervormingen in de bankenwereld zijn gezet, zal ook de woningmarkt op enig moment hier niet aan ontkomen. Denk hierbij aan de oprichting van de Nederlandse internet bank BUNQ

Mooie praatjes van de NVM

De NVM en andere brancheorganisaties weten het mooi te vertellen en voeren massaal campagne voor de aankoopmakelaar. Logisch want de markt moet beschermd worden. Niet logisch, omdat het niet anders is dan een samenwerking tussen makelaars die elkaar de ballen toespelen. Achter de rug om van koper en verkopers is in veel gevallen overleg tussen de verkopende en aankopende makelaar. De grote vraag blijft staan.. wie geeft de aftrap voor hervormingen op de woningmarkt?

De best gewaardeerde bouwtechnische keurders van 2020!

Vergelijk alle bouwtechnische keurders op prijs en reviews!

Doorlezen:

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!