Verkoopkeuring bij verkoop van uw woning

Informatie over de verkoopkeuring

De verkoopkeuring kan onzekerheid bij kopers wegnemen en vertrouwen geven. Een verkoper heeft bij de verkoop van de woning een meldplicht. Om achteraf problemen te voorkomen is het verstandig om uw woning te laten inspecteren. Het is daarmee niet zo dat de meldplicht is verplaatst! De verkoper van een woning blijft verantwoordelijk voor het melden van gebreken. Een verkoopkeuring is een visuele inspectie, de inspecteur ziet alleen maar dat, wat ook echt zichtbaar is. Alleen de verkoper weet wat de gebreken aan de woning zijn. Toch wordt inspectie door een derden geadviseerd. De verkoper kan gewend zijn aan gebreken of een ongemak niet meer als een gebrek ervaren.

Meer informatie op Wikipedia over de verkoopkeuring

Voor wat betreft de verkoopkeuring is de branche in overleg om te komen tot een standaard inspectie en document. Tot op heden is dat niet gelukt en zijn de initiatieven gestrand. Wel is met veel pijn en moeite een richtlijn tot stand gekomen. U kunt hier meer informatie lezen over deze ontwikkelingen. De doelstelling van deze richtlijn is te komen tot een eenduidig rapport. Het rapport moet objectief zijn, transparant en reproduceerbaar. Het moet beschrijven wat de technische staat is van een woning. Het betreft een visuele inspectie en er dient gebruik gemaakt te worden van eenvoudige middelen om deze inspectie te ondersteunen.

Gebruik je verstand

De inspecteur gaat tijdens de bouwkundige keuring niet heel erg diep in op één specifiek onderwerp. Hij breekt ook niks af of open, waardoor de huidige eigenaar schade zou kunnen oplopen aan zijn huis. De inspecteur haalt geen panelen uit het plafond of schrootjes van de muur om een lekkage op te sporen. Wel kijkt hij of hij aanleiding ziet om iets verder te laten uitpluizen door een specialist. Denk hierbij aan een vervolgonderzoek naar de aanwezigheid van asbest. Wil je jouw huis te koop zetten? Dan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren, om geïnteresseerde kopers te bewijzen dat het huis in goede staat verkeert. Komen er gebreken aan het licht? Dan kun je die alvast herstellen om je huis aantrekkelijker te maken voor de verkoop.

Kennis van gebreken

Als jij een huis koopt, ben jij verplicht om jezelf te informeren over de eventuele gebreken die er zijn. Dat heet de onderzoeksplicht voor de
koper. Aan de andere kant heeft de verkoper een meldplicht. Ook moet hij eerlijk antwoord geven op jouw verdere vragen. De verkoper moet jou dus ook wijzen op zaken die je niet direct met het blote oog kunt zien. Maar het kan natuurlijk zijn dat de verkoper zelf niet alles weet, of ervoor kiest dingen te verzwijgen uit angst om kopers af te schrikken.

verkoopkeuring

Risico bij een verkoopkeuring

Een verkoper kan met de beste bedoelingen een verkoopkeuring hebben laten uitvoeren. Belangrijk voor kopers is om te beoordelen of de inspectie uitgevoerd is door een onafhankelijk bureau. Het risico dat de onafhankelijkheid bij een verkoopkeuring in het geding komt is hoger dan bij een aankoopkeuring. Een verkoper kan in theorie 10 verkoopkeuringen laten uitvoeren, en de koper het meest positieve rapport tonen.

  • Wilt u helpen deze site te verbeteren, plaats dan uw review en ervaringen op deze website bij het bedrijf van uw keuze.
  • Bent u geïnteresseerd in een verkoopkeuring navigeer dan naar de homepagina van deze website. Links op de homepage kunt u uw wensen en mogelijkheden selecteren en een keuze maken!