Bouwkundige keuring

Het kopen van een huis is een zeer belangrijke stap in iemands leven. Wanneer de huizenkoper dat goed doet, kan hij daar zijn hele leven plezier van hebben. Voor het bezichtigen, onderhandelen en afwikkelen van de aankoop heeft een koper een aankoopmakelaar nodig. Naast het financiële aspect is ook de algehele staat van de woning van belang. Om de bouwkundige staat van een woning vast te stellen laten kopers in de aankoopfase vaak een bouwkundige keuring uitvoeren. Een bouwkundige keuring wordt ook wel bouwtechnische keuring genoemd.

In dit artikel wordt uitgelegd wat  een bouwkundige keuring is, waarom het van belang is de bouwkundige staat door een expert vast te laten stellen en wat de kosten van een bouwkundig rapport zijn. Meer informatie over een bouwkundige keuring? Lees ook deze pagina!

Wat is een bouwkundige keuring?

Een woninginspectie geeft de woningzoeker inzicht in de bouwkundige staat van de woning en geeft een indicatie van de kosten voor het onderhoud en verbouwen van de woning. Dit bouwkundig rapport geeft de woningzoeker zekerheid over de kosten die hij tegemoet kan zien wanneer hij de woning koopt. Een woningzoeker kan altijd een ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring‘ opnemen tijdens de onderhandeling. Dit betekent dat hij altijd mag afzien van de koop van een woning als blijkt dat er verborgen gebreken of andere onvoorziene kosten zijn.

Waarom een bouwkundig rapport?

Niemand zit te wachten op onverwachte uitgaven. Met het kopen van een woning wordt een bepaald risico genomen. Tijdens een bouwkundige keuring kunnen er gebreken waargenomen worden, die een gemiddelde koper niet zal ontdekken. Er zijn vele praktijkvoorbeelden van gebreken te noemen, zelfs bij nieuwbouw: scheurvorming in gevelmetselwerk, niet goed functionerend sanitair, los tegelwerk, lekkages, slecht schilderwerk en diverse andere gebreken.

Bij oudere woningen is het nog meer van belang een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Er kunnen hoge kosten om de hoek komen kijken om gebreken te herstellen. Vaak zijn er gebreken duidelijk zichtbaar. Er zijn praktijkvoorbeelden dat de koper de gebreken volledig onderschat, met alle gevolgen van dien.

Wie kan dit voor mij doen?

Makelaars ontvangen in enkele gevallen een retourprovisie bij het aanbrengen van een inspectie en zijn daarmee niet meer onafhankelijk! Zoek dus zelf een bureau of bedrijf die u hiermee van dienst kunnen zijn. De voorkeur heeft wat ons betreft een lokaal werkende inspecteur. Deze zal goed bekend zijn met de omgevingsfactoren en u beter kunnen adviseren als een inspecteur uit de andere hoek van het land.

Bouwkundige keuring

Bouwkundige keuring

Bron: Finler