Krapte op huizenmarkt: te weinig te koop en grote prijsstijgingen

De huizenverkopen zijn in het afgelopen kwartaal voor het eerst in bijna drie jaar gedaald. Dat komt door de krapte, zegt makelaarsvereniging NVM; in grote delen van het land zijn maar weinig koophuizen beschikbaar. Er stonden afgelopen kwartaal 97.000 bestaande woningen te koop in het hele land. Dat is het laagste aantal sinds 2004.

De NVM vindt dat er meer huizen gebouwd moeten worden zodat aan de vraag kan worden voldaan. “Om te voorkomen dat de woningmarkt tot stilstand komt en dat de prijzen exploderen, moeten gemeenten, ontwikkelaars en makelaars hun beste beentje voorzetten om straks 18 miljoen Nederlanders een woning te bieden”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Er werden in april, mei en juni 56.900 woningen verkocht. De verkoop daalde daarmee 0,8 procent ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar.

Bovenstaand heeft als bron: NOS

Dit slaat nergens op! 21% prijsstijging in Amsterdam!

De NVM noemt de prijsstijgingen in een aantal regio’s exorbitant. In Amsterdam zijn de huizenprijzen in een jaar 21,6 procent gestegen, in Zuidwest-Friesland 19 procent, Almere 16,4 procent, de Zaanstreek 15,8 procent en Leiden 15,3 procent. De krapte leidt ook tot snelle verkopen. In de regio’s Amsterdam, Haarlem, Utrecht en de stad Groningen worden huizen gemiddeld binnen een maand verkocht.

Waar gaat dit eindigen

De risico’s van deze oververhitte markt zijn bij veel enthousiaste woningkopers al zeer pijnlijk duidelijk geworden. Door de snelheid waarmee een besluit moet worden genomen gebeurt het steeds vaker dat een bouwkundige keuring niet wordt uitgevoerd. Als je al een bouwkundige keuring wilt kom je op een volgende plaats! Geen tijd dus om te onderzoeken, geen tijd om je risico’s te beheersen. Ook kunnen starters steeds moeilijker kopen door de enorme prijsstijgingen in verschillende regio’s. Zodra je als koper eenmaal meegesleurd wordt in deze hectiek is er bijna geen weg meer terug en lijkt het er steeds meer op dat ook van kopers hun verstand op hol is geslagen en niet meer helder nadenken. In voorkomende gevallen wordt zelfs de exorbitant hoge vraagprijs nog overboden.

Huis kopen bouwkundige keuring

Laat u niet verleiden zonder een aankoopkeuring een huis te kopen, een bouwtechnische keuring bij aankoop van een woning is juist nu nog meer een noodzaak. Laat u informeren door enkele van onze partners welke u op deze website kan terugvinden. Homekeur BV is een landelijk werkende organisatie, op deze vergelijkwebsite scoort Homekeur goed naast nog andere organisaties. Maak gebruik van de selectiemogelijkheden op deze website en vindt uw partner om voor uw bouwkundige keuring.

Zoekwoorden: aankoopkeuring huis | bouwtechnische keuring | bouwkundige keuring | bouwkundige keuring woning | huis kopen bouwkundige keuring | huis kopen bouwkundige keuring | huis kopen bouwkundige keuring | bouwkundige keuring huis | bouwkundige keuring huis