Bouwkundige keuring bij aankoop woning

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is meestal niet per se noodzakelijk, maar wel aan te raden. Een objectief oordeel over de staat van uw misschien wel toekomstige huis, dat is toch een geruststellend idee. Anders dan de taxatie die bijna altijd verplicht wordt gesteld om een hypotheek af te sluiten, is het vaak niet verplicht om een bouwkundig onderzoek te laten doen. Soms wordt er als aanvullende eis echter wel om een bouwkundige keuring gevraagd. Blijkt uit het taxatierapport dat er sprake is van achterstallig onderhoud van meer dan 10% van de woningwaarde? Dan zal de hypotheekverstrekker bijvoorbeeld wel een bouwkundig rapport willen hebben om uw hypotheekaanvraag te behandelen.

Al vóór het bouwkundig onderzoek uw woning bekijken?

We zijn een leuke site tegengekomen waar veel data over woningen beschikbaar is. Los van de bouwkundige keuring kunt u uw toekomstige woning op mijnwoning.nl bekijken. Zo ziet u welke energiebesparende maatregelen u kunt nemen. Ook ziet u veel van de woningeigenschappen hier terug. Wat dacht u van gratis uw slimme meter uitlezen en uw verbruik terugzien op een mooi dashboard?

Bouwkundige keuring en NHG

Tot voor kort waren bouwkundige keuringen wel verplicht als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilde afsluiten. Die eis wordt nu echter niet meer gesteld. Ondanks dat, blijven de voordelen van een bouwkundig onderzoek voor u als koper natuurlijk wel gewoon bestaan.

Bouwjaar speelt een rol

Is het huis dat u wilt kopen van voor 1960? Dan is een bouwkundige keuring een aanrader. Met name de fundering van oudere huizen moet worden gecheckt, want er kan sprake zijn van verzakking. Daarnaast worden tijdens bouwkundige onderzoeken ook alle andere details van het huis onder de loep genomen. Het is fijn om daar informatie over te krijgen van een expert, omdat het huis natuurlijk al weer een tijdje meegaat. In huizen die stammen uit de periode van 1960 tot 1980 komen veel specifieke problemen voor. Ook al ziet het er spik en span uit, het is natuurlijk wel handig om te weten of er problemen spelen. Overweeg in die gevallen dan ook zeker een bouwkundige inspectie.

Nu een huis kopen, is de markt overspannen?Is het huis

Steeds vaker wordt een woning gekocht zonder een bouwtechnische keuring. Laat u niet gek maken! Makelaars worden arrogant en dwingen u om op vrijdag middag 2 uur als het hun uitkomt te komen kijken en om 16.00 uur dezelfde dag in een gesloten envelop een bod te doen. Gekker kan het bijna niet worden maar het is realiteit! U hebt altijd 3 dagen bedenktijd en het recht om in die dagen een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Bouwkundige keuring

Zelf blijven nadenken

Is het beoogde huis gebouwd na 1985 en ziet het er perfect onderhouden uit? Ook dan kan het de moeite waard zijn om een bouwkundige keuring te doen, omdat deze u zekerheid geeft over het huis dat u wilt kopen. De keuring biedt wellicht zelfs een opening voor onderhandeling over de prijs. Laat u daarom zeker niet tegenhouden door de kosten van een bouwkundige keuring. Die kosten heeft u immers snel terugverdiend, zeker wanneer er bepaalde gebreken naar voren zijn gekomen. Verder is het erg belangrijk om goed na te blijven denken, ondanks dat liefde blind maakt. Dat geldt namelijk ook voor liefde voor een huis: u heeft in dat geval snel de neiging om eventuele gebreken minder erg te maken dan ze zijn. Neem de uitkomsten van een bouwkundige inspectie daarom serieus mee in uw beslissing.

  • Wilt u helpen deze site te verbeteren, plaats dan uw review en ervaringen op deze website bij het bedrijf van uw keuze.
  • Bent u geïnteresseerd in een aankoopkeuring navigeer dan naar de homepagina van deze website. Links op de homepage kunt u uw wensen en mogelijkheden selecteren om een keuze te maken.