Bouwkundig rapport

Bouwkundig rapport

Een bouwkundig rapport is het resultaat van een inspectie. U mag hopen dat deze rapportage direct te begrijpen is, maar in de praktijk is dat vaak helaas niet het geval. In sommige bouwkundige rapporten wordt u namelijk overladen met allerlei NEN normen, kleurcoderingen en cijfers die de bouwkundige heeft gegeven aan elementen van de woning. Vaak heeft u daar als ‘leek’ echter niet zo veel aan. Het zou daarom beter zijn om in duidelijke bewoordingen de gebreken te omschrijven. Wij adviseren dan ook om vooraf een voorbeeld van een bouwkundig rapport op te vragen. U weet dan immers wat u kunt verwachten en of dit wel is wat u zoekt. Op deze website laten de meeste aanbieders een voorbeeld keuringsrapport zien. Er zijn ook enkele aanbieders die geen voorbeelden beschikbaar willen stellen.

Verdiep uzelf eerst in het keuringsrapport

Laat u vooral niet opjagen door de verkoper of makelaar. Met de hectiek op de huizenmarkt worden makelaars en verkopers soms arrogant. Hoe meer geïnteresseerden gaan rennen voor de woning, hoe minder onderzoek er wordt gedaan. Het resultaat hiervan is dat de prijzen stijgen en de koper vaak te veel betaalt. Als u niet de tijd krijgt om de woning te laten inspecteren door een onafhankelijke deskundige, en u te verdiepen in het bouwkundige rapport, dan kunt u beter even verder kijken. Een bouwkundig rapport is namelijk bedoeld om u inzicht te geven in de bouwtechnische staat en toestand van de woning. Daarmee kan een keuringsrapport dus ook invloed hebben op de prijs van die woning. Zijn er bijvoorbeeld gebreken waarop u niet had gerekend? Zijn er zaken waar u op kortere of langere termijn rekening mee moet houden en past dit wel in uw begroting?

Waarom een bouwkundig rapport?

Door het bouwkundige rapport krijgt u even wat tijd om na te denken en tot 10 te tellen. Dat is wel zo prettig, want van een overhaaste beslissing krijgt u meestal spijt. Het bureau dat voor u de inspectie heeft uitgevoerd, zal een dag of langer nodig hebben om het rapport uit te werken. Die tijd heeft u niet alleen hard nodig, maar het is het wachten ook zeker waard. Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende 4 punten.

  • Handig voor de NHG (Nationale Hypotheek garantie).
  • Handig voor uw financiële planning.
  • U wilt toch ook enige zekerheid?
  • Een auto is toch ook APK gekeurd als u deze koopt?

Bent u na het lezen van het keuringsrapport nog steeds enthousiast, ondanks dat u moet investeren om gebreken te verhelpen? Dan kunt u met de verkopende partij in gesprek over de vraagprijs.

Is iedereen onafhankelijk?

Wij adviseren altijd om zelf uw bouwkundige te selecteren voor een bouwkundig rapport. In sommige gevallen ontvangen makelaars namelijk een provisie van een bouwkundig bureau. Zodra uw makelaar gaat adviseren welk bureau snel en goed werkt, is het dus belangrijk om extra alert te zijn. Wees uiteraard ook voorzichtig met keuringsrapporten die u worden aangereikt door verkopers. Tot slot is het van belang om na te denken over de vraag wanneer u het beste een bouwkundig rapport kunt laten opstellen. Wij kwamen hierover een leuk artikel tegen op de website van eyeopen.nl

Bouwkundig rapport

Bouwkundige rapporten: verschil in inhoud en kosten!

Veel aanbieders zorgen voor een grote sortering aan rapportages. Als het mogelijk is, probeer dan vooraf een voorbeeld rapport te bekijken. Sommige keuringsrapporten zijn namelijk compleet onleesbaar voor een leek, terwijl andere rapportages in duidelijke en begrijpelijke taal geschreven zijn. Om de zaken goed te illustreren, worden er foto’s aan het bouwkundige rapport toegevoegd. Ook een kostenbegroting met directe kosten en kosten op de lange termijn geven duidelijkheid over wat u in euro’s moet reserveren. Ten slotte is het belangrijk om de kosten voor het bouwkundige rapport zelf te vergelijken met die van andere aanbieders. Die kosten kunnen immers per aanbieder verschillen.

  • Heeft u ervaringen met de inspectie van een woning, of heeft u een ervaring met een verborgen gebrek? Laat het ons weten.
  • Wilt u helpen deze site te verbeteren, plaats dan uw review en ervaringen op deze website bij het bedrijf van uw keuze.
  • Bent u aanbieder van bouwtechnische keuringen en wilt u het bouwkundige rapport op deze site tonen? Ga dan naar het aanmeldformulier.
  • Bent u geïnteresseerd in een aankoopkeuring, navigeer dan naar de homepagina van deze website. Links op de homepage kunt u uw wensen en mogelijkheden selecteren om vervolgens een keuze te maken.