Aankoopkeuring bij uw aanstaande woning

Aankoopkeuring

Waarom een aankoopkeuring? Zodra u een woning op het oog heeft dan zult u het wel gaan herkennen; vlinders in de buik en de drive om nog eens alles nieuw in te richten of  gewoon een nieuw begin. Vaak zijn wij dit soort verhalen tegengekomen van enthousiaste woningzoekende. Maar toch te snel het huis van hun dromen gekocht en op de aankoopkeuring bezuinigd. De schade kan meevallen maar het kan ook net even wat anders uitpakken dan waarop u had gerekend. Jammer dat een droom dan zomaar in het water kan vallen!

Wilt u geen kat in de zak? Doe dan zeker een aankoopkeuring

Achteraf aankomen bij verkopers met een lijst gebreken welke u hebt ervaren heeft geen zin. De verkopende partij geeft meestal geen gehoor en zal elke schuld of de gebreken ontkennen. Ook zal de verkoper aangeven dat u een onderzoekplicht had, en dus een aankoopkeuring uit had moeten voeren. Van juridische stappen wordt u meestal ook niet wijzer. In bijna alle gevallen hebben wij nog niet gezien dat een koper in het gelijk is gesteld indien de aankoopkeuring achterwege is gelaten, en men als koper dus niet heeft voldaan aan de onderzoekplicht. Lees hier een Telegraaf artikel over kat in zak bij aankoop van een woning.

Heeft u nu wel 100% zekerheid?

  • Een aankoopkeuring geeft u zekerheid en inzicht in de directe en termijn noodzakelijke kosten.
  • U voldoet hiermee aan uw onderzoekplicht en het geeft een veilig gevoel.
  • Indien u de juiste aanbieder selecteert is deze zelfs verzekerd voor verwijtbare zaken.
  • Een verkoper kan gewend zijn aan een woninggebrek en geheel onbedoeld niet benoemen als gebrek.

Verkopers kunnen gebreken bewust verbergen. Denk bijvoorbeeld aan houtrot in een gevelkozijn wat heel deskundig afgetimmerd kan zijn en visueel niet waarneembaar! De inspectie blijft zijn beperkingen houden omdat deze visueel wordt uitgevoerd. Bij het onderzoek kan de inspecteur geen onderdelen van een kozijn slopen en een schade veroorzaken. Voor dit soort gebreken is het wel van toepassing dat de verkoper een meldplicht heeft. Een aankoopkeuring geeft u dus (ook) geen zekerheid dat gebreken welke door de verkoper bewust zijn verborgen inzichtelijk komen. Ook de ARAG heeft een interessant artikel geschreven over verborgen gebreken.

Nog wat algemene opmerkingen

Een aankoopkeuring geeft jou een objectief beeld van de staat van de woning. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet of veel te veel betaalt. Een aankoopkeuring heet officieel eigenlijk bouwtechnische keuring. De naam zegt het al: tijdens deze keuring wordt de bouwtechnische staat van de woning grondig geïnspecteerd. De inspecteur vertelt jou niet hoeveel het huis exact waard is. De woningwaarde wordt bepaald door middel van een taxatie. Investeren in een aankoopkeuring keuring als je nog niet zeker weet of je het huis wilt kopen lijkt zonde van het geld. Maar is dat ook zo? Bepaal wat voor jou het beste moment is om dit te laten doen. Grof gezegd zijn er twee momenten waarop de woninginspectie van een huis wordt gedaan: voor de verkoop of juist als je een huis gaat kopen.

Vloerbalken rot, toch maar een aankoopkeuring

Wees alert!

Als een verkoper niet aanwezig is tijdens een aankoopkeuring en geen antwoord kan geven op vragen is dat al iets waarover even nagedacht moet worden. Extra alertheid is dan al geboden! Niemand anders dan de huidige bewoner kan als enige een antwoord geven op vragen die specifiek van toepassing zijn op de woning. De inspecteur zal bij aanvang van de aankoopkeuring altijd wat woningspecifieke vragen aan de eigenaar willen stellen. Als de verkoper zich laat vertegenwoordigen door een makelaar; let dan op dat een makelaar nimmer en nooit aansprakelijk zal zijn voor iets wat later toch anders blijkt te zijn dan tijdens de aankoopkeuring is besproken.

  • Wilt u helpen deze site te verbeteren, plaats dan uw review en ervaringen op deze website bij het bedrijf van uw keuze.
  • Bent u geïnteresseerd in een aankoopkeuring navigeer dan naar de homepagina van deze website. Links op de homepage kunt u uw wensen en mogelijkheden selecteren en een keuze maken!